Thursday, February 21, 2019

iyi sunuş, çok iyi sunuş...

Genel olarak iki konu var her makalede…1)  konunun geçtiği bağlam (yer) ve 2) aktarılan mesele

İyi bir sunuş: a) makale’de bahsedilen bağlamı aklımızda kalacak şekilde bize aktarabilmeli: bunun için sunuşun başında harita, görsel ve görsel-işitsel malzeme kullanarak makalede aktarılan meselenin nerede, nasıl bir yerde gerçekleştiği aktarılmalı. + b) makaledeki ana düşünceyi aktarmalı. + c) makale içindeki önemli/vurgulanması gereken yerleri öne çıkarmalı + d) tüm bunları hikayeleştirerek, keyifli, merak uyandıracak şekilde anlatmalı.
ek olarak: tahta/slayt kullanımı bağlam ve konu için farklı olabilir. bağlam (a) anlatılırken daha hareketli slaytlar, videolar, haritalar, fotoğraflar dönebilir. konu aktarılırken ise tahtadaki hareket daha azabilir, arada bir kaç görsel ya da alıntı dönebilir belki. yani "a" sırasında izleyici tahtaya bakması, b,c,d sırasında sunuşu yapana bakabilmesi sanırım iyi bir yöntem.

Çok iyi bir sunuş: iyi bir sunuşta olması gerekenlere ek olarak şunları ya da şunlardan bir bölümünü yerine getirmeli: e) makalenin yayınlandığı tarihten bugüne olan biteni de araştırıp bize aktarmalı f) makalenin eksik bıraktığı konuların peşine düşmeli, makalede sorulmayan soruları sorup bunlara cevap arama çabasında olmalı g) makalede bahsi geçen örneklere benzer başka örnekler bulmalı ve ikisi arasında ilişki kurmalı h) makalede bahsedilen ya da bahsi geçmeden tarif edilen kavram ya da kavramları açığa çıkarmalı i) tartışma sorusu/soruları ortaya koymalı

No comments:

Post a Comment