Monday, March 25, 2019

yıl içi ödevi I

Response Paper I
1. Ders programında yer alan full academic (cheezy ya da yarı akademik olmayan) makalelerden birini seçin. (sizin sunmadığınız) (okumalar klasöründe yer alan CHSY kodlu olmayan tüm makalelerden birini seçebilirsiniz)
2. Ders programda yer almayan ve ilginizi çeken herhangi bir full akademik makale bulun (uluslararası, ingilizce). (makale yerine ilk makale (madde 1) ile ilişkilendirebileceğinizi düşündüğünüz bir film de seçebilirsiniz). 
3. Bu iki makale üzerine, dilerseniz (tercihen) başka makalelere de referans vererek, bir response paper yazın.
4. Yazdığınız a) response paper'i ve b) seçtiğiniz ekstra makaleyi (madde 2) pdf olarak şu FORMA yükleyin (form pdf dışında bir format kabul etmeyecek). 

Notlar:
1. deadline: 15 Nisan Pazartesi 23:59
2. kelime sınırı 750-1000 arası. 
3. metni iki yana yaslayın. 
4. en altta kaynakça olsun, burada üzerine response yazdığınız kaynakları bold yapın. 
5. dosya isimlendirmesini şu şekilde yapın. 
response paper: AdınızSoyadınız.pdf, örnek: tolgaislam.pdf
seçtiğiniz okumalar klasöründe olmayan  makale (yukarda madde 2):            SizinAdınızSoyadınız_YazarsoyadıYıl_makalebaşlığı 
örnek: tolgaislam_Hubbard2008_Regulating the social impacts of studentification A Loughborough case study-.pdf
6. plagiarism'e karşı sıfır tolerans politikası var. yani plagiarism'e rastlarsam geri kalanını okumadan not veririm (sıfır). ek komplikasyonlar da olabilir. 
7. response paper yazımı ile ilgili lisans derslerinde ŞÖYLE BİR ŞEY yazmışım: ne kadar uygun doktora dersi için bilmiyorum ama fikir verebilir. temel fikir şu: bu makaleler üzerine kendi öznel yorumlarınızı katarak konuşmanız. önemli bulduğunuz yerleri vurgulamanız, birbirleriyle ve farklı makalelerle, olaylarla ilişkilendirmeniz; derste yaptığımız tartışmaları düşünün.  tek kelime seçme hakkım olsa önceki cümleden ilişkilendirme kelimesini seçerdim. bir kelime daha seçebilsem öznel (yorum) derdim. 
8. ama asıl faydalanabileceğiniz kaynağı ŞURAYA koyuyorum.  Tom Slater'in 2006 yılında yazdığı "The eviction of critical perspectives from gentrification research" makalesi üzerine yazılan 6 response paper var burada (tom slater'in orjinal makalesi ve response'lara verdiği cevapla birlikte). 

draft outline of the course

I INTRODUCTION
01 | 14Feb INTRO
02 | 21Feb CHEEZY ARTICLES WEEK I
03 | 28Feb CHEEZY ARTICLES WEEK II

II GENTRIFICATION BASICS
04 | 07Mar WHAT IS (CLASSICAL) GENTRIFICATION?
05 | 14Mar THEORIES & EVOLUTION OF GENTRIFICATION
06 | 21Mar DIFFERENT TYPES OF GENTRIFICATION I (discussant: Tuğba Tuncer)
07 | 28Mar DIFFERENT TYPES OF GENTRIFICATION II 13:00-15:00 (only this week)
     
III DISPLACEMENT
08 | 04Apr DISPLACEMENT BASICS  (discussant: Gizem Yağınlı)
09 | 11Apr INDIRECT DISPLACEMENT (discussant: Gizem Yağınlı)
10 | 18Apr RESISTANCE & POLICY
   
IV GENTRIFICATION IN ISTANBUL    
11 | 25Apr GENTRIFICATION TOUR: meeting point at Beyoğlu will be announced
12 | 02May STATE-LED GENTRIFICATION IN ISTANBUL
    
V STUDENT PRESENTATIONS
13 | 09May PREPARATIONS FOR THE TERM PAPER
14 | 16May PREPARATIONS FOR THE TERM PAPER
                                   
(Final Haftası: STUDENT PRESENTATIONS I-II )

Friday, March 15, 2019

life changing apps (and hacks)...

derste bu hafta bahsi geçen life changing apps:
   pocket: https://getpocket.com
   mendeley: www.mendeley.com
   citavi: https://www.citavi.com/en

   + on parmak ya da ekrana bakarak yazmak on parmak ya da daha az parmak

   ve önceki haftalardan: phone grip/telefon tutucu: https://www.miniso.com.tr/arama?q=telefon+tutucu&ps=2 or https://www.mumuso.com.tr/arama?q=telefon+tutucu&ps=2



Thursday, March 14, 2019

ders planı güncellemesi

bu dönemki dersin işleyişinden oldukça memnunum. ama teorik makaleler girince araya, tartışma (en keyifli kısım) eksik kaldı gibi geldi. ilk kez 19 öğrenciyle bu dersi işliyorum (geçen dönem örneğin 5 ya da 6 öğrenci vardı), öğrenci sayısı bu kadar değişince işleyişte de değişiklikler yapmak gerekiyor. dersin nasıl işlediğine bakıp ona göre revize ediyorum. 2. ve 3. haftaki tartışma imkanı son iki haftada olmadı. bu nedenle makalelelere boğmamak için haftaları programda yapısal bir değişiklik yaptım. önümüzdeki haftayı iki haftaya yaydım. 

önümüzdeki hafta ilk bölümde gentrification'ın geçirdiği evrim üzerinde biraz durup, bu haftaki sunuşun devamını getirip, biraz genel olarak 50'ler, 60'lardan 2000'lere kadar soylulaşma sürecinin nasıl değiştiğini anlatıp ve gentrification kavramının anlam genişlemesi meselesi üzerine farklı tartışmalara girip (ege) bir ara vericez. ve ardından studentification temalı ikinci kısım başlıcak. bu kısımda Konya'da öğrencileştirme sürecini yaşamış, yaşamakta olan bir mahalle üzerine yüksek lisans tezi hazırlamış olan Tugba Tuncer tartışmacı olarak katılacak. programa bu örnek üzerinden yazdığımız makaleyi de koydum, dolayısıyla studentification meselesini türkiye'deki örneklerle ilişki kurarak tartışacağız. 

bu yapısal değişiklik, sonsuz haftamız olmadığı için, bazı şeylerden kısmamıza neden oldu. İstanbul'da Soylulaşma haftasından bir hafta kısmış oldum. Ama zaten ben bu konuyu oldukça anlaşılır bir şekilde bir sürü yerde yazdım, çizdim onları (programa koyucam) okumanız yeterli olacaktır :) gentrification tur'u sırasında da konuşucaz zaten. yani gentrification basics 4, displacement 3 ve istanbulda soylulaşma 2 hafta işlenmiş olacak gibi duruyor şu anki taslak programa göre. 

herkese 2 tur sunuş yaptırmak gibi bir ilk plan vardı kafamda. bu nasıl olacak şu an bilmiyorum ama bir formul bulucam. birileri daha fazla sunuş yapmış olursa dengeyi nasıl sağlarız bunu konuşuruz sınıfta. aklıma farklı formüller geliyor (2 yerine 1 sunuş yapanlardan basit bir response paper istemek gibi). ya da gönüllülük üzerinden yürüyebilir. ben 2 sunuş yapmak isterim diyen çıkarsa yeter sayıda o arkadaşlar fazladan sunuş yapabilirler. konuşuruz bunları... 

özetle daha çok tartışma imkanı olsun, daha az makale tartışalım ama derin tartışmalar yapabilelim konsepti etrafında şekilleniyor/şekillenecek program bu dönem.

not: bu arada programda derste tartıştığımız ve bahsettiğimiz tüm makaleleri koyuyorum. programda yer alan tüm makaleler de drive'da (sağdaki okumalar linki) var (örtüşmeyen bir şey olursa uyarırsınız). [ek okuma] olarak koyduğum makaleler derste bahsi geçen ya da ana okumaya ek olarak okunabilecek yardımcı okumalar. başında [T] olan makaleler de herhangi bir öğrenciye atamadığım, benim derste anlatacağım makaleler (aslında en önemli makaleler olacak bunlar genelde). yani bunlara derse gelmeden göz atmakta fayda var. gene tekrar olacak ama göz attığınız her makaleden bir alıntı seçip, onu not alıp gelseniz dersteki tartışmanın düzeyi çok daha iyi olabilir. bir alıntı, sizi en çok etkileyen alıntı. üzerine bir iki laf edebileceğimiz alıntı. 

Thursday, March 7, 2019

önümüzdeki hafta

Bu haftaki derste 3 saat boyunca şu paragraftaki ilk 3 cümleyi tartıştık: 
"One by one, many of the working class quarters of London have been invaded by the middle classes —upper and lower. Shabby, modest mews and cottages have been taken over, when their leases have expired, and have become elegant, expensive residences. Larger Victorian houses, downgraded in earlier or recent periods have been upgraded once again. Once this process of “gentrification” starts in a district, it goes on rapidly until all or most of the original working class occupiers are displaced, and the whole social character of the district is changed." (Ruth Glass 1963)
bu kısım önemli. basics, temel bu. öncelikle bunun oturması lazım üzerine ekleyeceğimiz konuların oturabilmesi için.

önümüzdeki haftanın programı şöyle... 
dersin ilk (araya kadar olan) bölümünde klasik soylulaşma tanımının tekrar üzerinden geçtikten sonra gentrification'ın neden ve nasıl ortaya çıktığına yönelik 2000'lere kadar soylulaşma literatürünü fazlasıyla (ve biraz da gereksiz) domine eden üretim eksenli ve tüketim eksenli tartışmaları bu iki kampın öne çıkan o dönemlerde en önemli influencer'larının (Neil Smith ve David Ley) makaleleri üzerinden tartışıcaz. bu iki makalenin dayandığı soylulaşma tanımı da büyük ölçüde orjinal (yukarıdaki Ruth Glass'a ait olan) tanım. 

ikinci bölümde davidson ve lees'in (2005) soylulaşmanın anlamını inanılmaz bir şekilde genişletmeye hizmet eden makalesini ben kısaca anlatıcam. aslında bu makale üzerinden kavramın geçirdiği mutasyonu, evrimi anlatıcam. ben anlatırken ya da ben anlattıktan sonra (ege'ye ve o anki ortama kalmış), ege bu makaleye karşı arguman sunan Boddy'nin (2007) makalesinde, özellikle bu mesele üzerinden bir tartışma açıcak. 

hikaye şu: ilk boddy bişeyler söylüyor londra'da thames nehri kenarındaki new-built developmentlar üzerine, benim de katıldığım 2002'de Glasgow'da gerçekleşen konferansta, ve sonra davidson ve lees 2005 yılında buna atıfla, bu çok faydalı bir tartışma ama aynı süreci biz gentrification olarak kavramsallaştırmak istiyoruz ve kavramsallaştırıyoruz da diyor. yeni bir tanım getiriyorlar gentrification'a (ve o tanım kazanıyor, kabul goruyor). Boddy 2007'de bu 2005'teki (ortak okuma olarak koyduğum, benim anlatacağım) makaleye karşı arguman geliştiriyor, kendince bu sürecin neden gentrification olarak kavramsallaştırılmaması gerektiğini söylüyor, o "reurbanization" kavramını tercih ediyor. yani ege Boddy olucak ben de davidson ve lees. 

Ege: makaledeki sıkıcı mevzuları kısaca özet geçip asıl tartışmaya, Boddy'nin neden gentrification kavramının kullanılmasını ve kavramın bu kadar genişletilmesini doğru bulmadığını tartıştığı kısımlara ağırlık verirsen daha iyi olur. 

ilk ders planını blog üzerinde korumaya karar verdim. ilk plana göre nereye savrulduk, ne kadar savrulduk, ya da savrulduk muyu görebilmek için dönem sonunda... ilk post olarak duruyor en altta. bu bir önceki postta paylaştığım plan bundan sonrası için güncel/updated ders planı olucak. kafa karışıklığı olmaz sanırım çünkü ilk ders planı en altta olucak, direk görülmeyecek. sağdaki link de güncel (bir önceki post) ders planına yönlendirecek. 

önümüzdeki iki haftanın okumalarına sağdaki okumalar linkinden ulaşabilirsiniz... iki haftanın sorumluluları da programda yazıyor.

not: bu hafta meltem'in yaptığı gibi, önümüzdeki hafta için tartışacağımız makalelere göz atarken önemli gördüğünüz bir kaç cümleyi not alarak gelirseniz tartışma daha derin ve keyifli olabilir... 

detaylı taslak program

I INTRODUCTION
01 | 14Feb INTRO

02 | 21Feb CHEEZY ARTICLES WEEK I

03 | 28Feb CHEEZY ARTICLES WEEK II

II GENTRIFICATION BASICS
04 | 07Mar WHAT IS (CLASSICAL) GENTRIFICATION?
     [01] Glass, Ruth (1964) "Introduction: Aspects of Change" London, Aspects of Change, London: Centre for Urban Studies: xiii-xxiii; xxiv-xxvi; xxx-xxxi. [şeyma]

05 | 14Mar THEORIES & EVOLUTION OF GENTRIFICATION
     [02] Smith, Neil (1979) "Toward a Theory of Gentrification: A Back to the City Movement by Capital, not People" Journal of the American Planning Association, 45 (4) 538-547 [eda]  
     [03] Ley, David (1996) “Introduction: Restructuring And Dislocations" The New Middle Class And The Remaking Of The Central City. Oxford: Oxford University Press: 1-11 [vildan]
     [ek okuma] Hamnett, C. (1991). The blind men and the elephant: the explanation of gentrification. Transactions of the institute of British Geographers, 173-189.

06 | 21Mar DIFFERENT TYPES OF GENTRIFICATION I (discussant: Tuğba Tuncer)
     [T] Hackworth, J., & Smith, N. (2001). The changing state of gentrification. Tijdschrift voor economische en sociale geografie, 92(4), 464-477. [tüm sınıf] #state-led gentrification
     [ek okuma] Hackworth, J. (2002). Postrecession gentrification in New York city. Urban Affairs Review, 37(6), 815-843.
     [T] Davidson, M., & Lees, L. (2005). New-build ‘gentrification’and London's riverside renaissance. Environment and planning A, 37(7), 1165-1190. [tüm sınıf] #new-build gentrification
      [04] Boddy M. 2007. Designer neighbourhoods: new-build residential development in nonmetropolitan UK cities – the case of Bristol. Environment and Planning A 39: 86–105. [ege]

     [05] Munro, M., & Livingston, M. (2012). Student impacts on urban neighbourhoods: policy approaches, discourses and dilemmas. Urban Studies, 49(8), 1679-1694. [doğuşcan] #studentification
     [ek okuma] Tuncer, T., & İslam, T. (2017). Yeni Bir Soylulaştırma Formu Olarak Öğrencileştirme (Studentification): Bosna-Hersek Mahallesi’nde (Konya) Değişen Mahalle İçi Dinamikler. Planlama Dergisi, 27(3), 303-313  #studentification

07 | 28Mar DIFFERENT TYPES OF GENTRIFICATION II 13:00-15:00 (only this week)
     [06] Qian, J., He, S., & Liu, L. (2013). Aestheticisation, rent-seeking, and rural gentrification amidst China's rapid urbanisation: The case of Xiaozhou village, Guangzhou. Journal of Rural Studies, 32, 331-345. [ecem] #rural gentrification
     [07] Colini, L., Pecoriello, A. L., Tripodi, L., & Zetti, I. (2009). Museumization and transformation in Florence. In Whose Urban Renaissance? (pp. 68-77). Routledge.[mariame] #touristification
     CHSY04 Los Angeles Neighborhood Tries to Change, but Avoid the Pitfalls (nytimes) [hatice]#gentefication

III DISPLACEMENT
08 | 04Apr DISPLACEMENT BASICS  (discussant: Gizem Yağınlı)
      [T] Marcuse, P. (1986). Abandonment, gentrification, and displacement: the linkages in New York City. In Gentrification of the City (pp. 169-193). Routledge.
     [08] Davidson, M. (2008). Spoiled mixture: where does state-led ‘positive'gentrification end?. Urban Studies, 45(12), 2385-2405. [gonca]
     [09] Twigge-Molecey, A. (2014). Exploring resident experiences of indirect displacement in a neighbourhood undergoing gentrification: The case of Saint-Henri in Montreal. Canadian Journal of Urban Research, 23(1), 1-22. [begüm]
 
     Video: How to get kicked out of your neighborhood

09 | 11Apr INDIRECT DISPLACEMENT (discussant: Gizem Yağınlı)
     [10] Hyra, D. (2015). The back-to-the-city movement: Neighbourhood redevelopment and processes of political and cultural displacement. Urban Studies, 52(10), 1753-1773. #political displacement #cultural displacement [yahya]
     [11] Liu, Y., Tang, S., Geertman, S., Lin, Y., & van Oort, F. (2017). The chain effects of property-led redevelopment in Shenzhen: Price-shadowing and indirect displacement. Cities, 67, 31-42. [uraytan]
     [12] Doucet, B. (2009). Living through gentrification: subjective experiences of local, non-gentrifying residents in Leith, Edinburgh. Journal of Housing and the Built Environment, 24(3), 299-315. [tuğba]
     [13] Chapter 3 pages 59-94: Freeman, L. (2006). There goes the hood: Views of gentrification from the ground up. Temple University Press. [almira]

10 | 18Apr RESISTANCE & POLICY
     CHSY05 Slater, T. (2008). ‘A literal necessity to be re‐placed’: a rejoinder to the gentrification debate. International Journal of Urban and Regional Research, 32(1), 212-223. [ege]
     CHSY06 Freeman, L. (2008). Comment on ‘The eviction of critical perspectives from gentrification research’. International Journal of Urban and Regional Research, 32(1), 186-191. [almira]
     CHSY07 No bling in the hood ...' Does Berlin's anti-gentrification law really work? [meltem]

IV GENTRIFICATION IN ISTANBUL    
11 | 25Apr GENTRIFICATION TOUR: meeting point at Beyoğlu will be announced
     [T] Islam, T. (2005). Outside the core: gentrification in Istanbul. Gentrification in a global context: The new urban colonialism, 121-136.
     CHSY10 Keyder, Ç. (2006). İki semtin hikâyesi. İstanbul Küresel İle Yerel Arasında, İstanbul, Metis Yayınları, 206-223. [eda]
     CHSY11 Uzun, N. C. (2002). Kentte Yeni Bir Dönüşüm Süreci ve Yasal Düzenlemeler. Planlama Dergisi, 1. [yahya]
     CHSY12 İnce, A. (2006). Asmalımescit’te Kültür Endüstrisi Destekli ‘Yer Değişim’. İstanbul’da “Soylulaştırma”: Eski Kentin Yeni Sahipleri, içinde (der). David Behar ve Tolga İslam. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 99-111. [vildan]
     CHSY13 Morgül, T. (2006). Kuzguncuk Üzerine Kafası Karışık Bir Deneme. Mimar. ist, 6, 64-68. [tuğba]
     
     CHSY14 Fransız Sokağı'nın Hikayesi / Mehmet Taşdiken [şeyma]
     CHSY15 Beyoğlu AŞ / Sarp Tiryakioğlu / The William Pears Group. [uraytan]
     CHSY16 Bahar Korçan /Arzu Kaprol Galata / Moda Tasarımı [hediye] 
12 | 02May STATE-LED GENTRIFICATION IN ISTANBUL
     [T] Karaman, O., & Islam, T. (2012). On the dual nature of intra-urban borders: The case of a Romani neighborhood in Istanbul. Cities, 29(4), 234-243.
     [14] Kuyucu, T., & Ünsal, Ö. (2010). ‘Urban transformation’as state-led property transfer: An analysis of two cases of urban renewal in Istanbul. Urban Studies, 47(7), 1479-1499. [meltem] 
     [15]  Islam, T., & Sakızlıoğlu, B. (2015). The making of, and resistance to, state-led gentrification in Istanbul, Turkey. Global gentrifications: Uneven development and displacement, 245. [hediye]
     [16]  Karaman, O. (2014). Resisting urban renewal in Istanbul. Urban Geography, 35(2), 290-310. [büşra]
     [17] Lelandais, G. E. (2014). Space and Identity in Resistance against Neoliberal Urban Planning in Turkey. International Journal of Urban and Regional Research, 38(5), 1785-1806 [hatice] 

V STUDENT PRESENTATIONS
13 | 09May PREPARATIONS FOR THE TERM PAPER
14 | 16May PREPARATIONS FOR THE TERM PAPER
                                   
(Final Haftası: STUDENT PRESENTATIONS I-II )

main influencer nasıl olunur?

bugün derste dedikodusunu yaptığımız meseleyi nesnel olarak dökmek istedim yolda dönerken twitterda yeni çıkacak gentrification kitabını görmem üzerine!... bunlar sadece kitaplar, special issue editörlüklerini bulmak için uğraşmadım... 
 2007

 2010
 2012
 2015
 2016
2019

Wednesday, March 6, 2019

sitenin kullanımı

sağda 2 tane önemli link var:
taslak program: dersi programının güncel hali ve haftalık okumaların listesi burada
okumalar: haftalık okumaları indirebileceğimiz drive folder'ı burada.

haftalık programı her hafta ayrı postlar üzerinden değil, buradan takip edebilirsiniz.
bunlar dışında katılım adlı 3. linkten devam durumunuzu takip edebilirsiniz...