Thursday, March 7, 2019

önümüzdeki hafta

Bu haftaki derste 3 saat boyunca şu paragraftaki ilk 3 cümleyi tartıştık: 
"One by one, many of the working class quarters of London have been invaded by the middle classes —upper and lower. Shabby, modest mews and cottages have been taken over, when their leases have expired, and have become elegant, expensive residences. Larger Victorian houses, downgraded in earlier or recent periods have been upgraded once again. Once this process of “gentrification” starts in a district, it goes on rapidly until all or most of the original working class occupiers are displaced, and the whole social character of the district is changed." (Ruth Glass 1963)
bu kısım önemli. basics, temel bu. öncelikle bunun oturması lazım üzerine ekleyeceğimiz konuların oturabilmesi için.

önümüzdeki haftanın programı şöyle... 
dersin ilk (araya kadar olan) bölümünde klasik soylulaşma tanımının tekrar üzerinden geçtikten sonra gentrification'ın neden ve nasıl ortaya çıktığına yönelik 2000'lere kadar soylulaşma literatürünü fazlasıyla (ve biraz da gereksiz) domine eden üretim eksenli ve tüketim eksenli tartışmaları bu iki kampın öne çıkan o dönemlerde en önemli influencer'larının (Neil Smith ve David Ley) makaleleri üzerinden tartışıcaz. bu iki makalenin dayandığı soylulaşma tanımı da büyük ölçüde orjinal (yukarıdaki Ruth Glass'a ait olan) tanım. 

ikinci bölümde davidson ve lees'in (2005) soylulaşmanın anlamını inanılmaz bir şekilde genişletmeye hizmet eden makalesini ben kısaca anlatıcam. aslında bu makale üzerinden kavramın geçirdiği mutasyonu, evrimi anlatıcam. ben anlatırken ya da ben anlattıktan sonra (ege'ye ve o anki ortama kalmış), ege bu makaleye karşı arguman sunan Boddy'nin (2007) makalesinde, özellikle bu mesele üzerinden bir tartışma açıcak. 

hikaye şu: ilk boddy bişeyler söylüyor londra'da thames nehri kenarındaki new-built developmentlar üzerine, benim de katıldığım 2002'de Glasgow'da gerçekleşen konferansta, ve sonra davidson ve lees 2005 yılında buna atıfla, bu çok faydalı bir tartışma ama aynı süreci biz gentrification olarak kavramsallaştırmak istiyoruz ve kavramsallaştırıyoruz da diyor. yeni bir tanım getiriyorlar gentrification'a (ve o tanım kazanıyor, kabul goruyor). Boddy 2007'de bu 2005'teki (ortak okuma olarak koyduğum, benim anlatacağım) makaleye karşı arguman geliştiriyor, kendince bu sürecin neden gentrification olarak kavramsallaştırılmaması gerektiğini söylüyor, o "reurbanization" kavramını tercih ediyor. yani ege Boddy olucak ben de davidson ve lees. 

Ege: makaledeki sıkıcı mevzuları kısaca özet geçip asıl tartışmaya, Boddy'nin neden gentrification kavramının kullanılmasını ve kavramın bu kadar genişletilmesini doğru bulmadığını tartıştığı kısımlara ağırlık verirsen daha iyi olur. 

ilk ders planını blog üzerinde korumaya karar verdim. ilk plana göre nereye savrulduk, ne kadar savrulduk, ya da savrulduk muyu görebilmek için dönem sonunda... ilk post olarak duruyor en altta. bu bir önceki postta paylaştığım plan bundan sonrası için güncel/updated ders planı olucak. kafa karışıklığı olmaz sanırım çünkü ilk ders planı en altta olucak, direk görülmeyecek. sağdaki link de güncel (bir önceki post) ders planına yönlendirecek. 

önümüzdeki iki haftanın okumalarına sağdaki okumalar linkinden ulaşabilirsiniz... iki haftanın sorumluluları da programda yazıyor.

not: bu hafta meltem'in yaptığı gibi, önümüzdeki hafta için tartışacağımız makalelere göz atarken önemli gördüğünüz bir kaç cümleyi not alarak gelirseniz tartışma daha derin ve keyifli olabilir... 

No comments:

Post a Comment